Pagina's

vrijdag 5 september 2014

I have confidence in me

Oke de zomervakantie zit er weer op. Één van de gelukkigste tijden van het jaar. Hoewel het kort (12 dagen) maar krachtig was, veranderd elke zomer mij ieder jaar weer een beetje. Het geeft ruimte om na te denken, en haalt je eventjes uit de alledaagse sleur. Vakantie is de periode waarin ik het gelukkigst, en het meest mezelf kan zijn. Alles is vanzelfsprekend, en alles is leuk. Het is alleen maar genieten, iedere dag.

En zodra je dan weer in Nederland bent en weer voor het eerst naar school moet, is het wennen dat het leven buiten mijn prachtige vakantie-bel niet zo vanzelfsprekend is. Onzekerheden, ongemakkelijkheid en stress komen weer om de hoek kijken. Nu klinkt het alsof dat het enige is wat school voortbrengt, maar natuurlijk is het ook wel weer leuk om je vriendinnen weer te zien, en leuke sociale gesprekken te voeren. Het is alleen zo dat ik het liefst die relaxte, heerlijke vakantiesfeer en vakantie-zelf zou willen vasthouden. Nu ik zeventien ben geworden, heb ik het gevoel dat iedereen van alles van je verwacht. Nog nooit een vriendje gehad? Je houdt niet van zuipen? En je zoent geen 10 jongens als je uitgaat? Dan krijg je toch wat opgetrokken wenkbrauwen. Als je niet doet wat er precies verwacht wordt wat 'hoort' bij je leeftijd, je eigenlijk toch een beetje apart bent.

Maar NEE! Dit jaar niet! Ik ga niet zitten tobben over waarom mijn leven niet is zoals veel  'aan de verwachting voldoen-ende' leeftijdsgenoten. Ik ga me hier niet slecht, jaloers, alleen of verdrietig over voelen. Ik ga mezelf niet met hen vergelijken, want ik ben niet zoals hun. Er is maar één enkele ik. En ik ga mijn leven leven zoals ik dat zelf wil, en ik wil me helemaal niks aan trekken van verwachtingen. Mijn ultieme streven voor dit komende jaar, is om zo gelukkig mogelijk te zijn, en te streven naar mijn vakantie-zelve. De vol zelfvertrouwen, onbeschaamde, gelukkige ik.

Toevallig zag ik vanmiddag een heel goed filmpje om te helpen bij het meer en meer opbouwen van dit (eigenlijk al bestaande, maar in de realiteit nog niet uitkomende) zelfvertrouwen:
1. Fake it till you make it: ga er vanuit dat je vol zelfvertrouwen zit. Hoe meer ik je dit oefent, hoe meer je dit eigen zult maken en het uiteindelijk echt zult gaan geloven.
2. Verander je lichaamstaal: wees open, zoek contact, en wees makkelijk aanspreekbaar
3. Oefen oogcontact: met het aankijken van vreemden, durf het eens aan om als laatste weg te kijken.
4. Lach en praat met vreemden: wat heb je te verliezen?
5. Kom uit je hoofd en PRAAT
6. Doe het rustig aan, en neem de tijd. In een gesprek heb je alle tijd

In de vakantie heb ik me hier allemaal aan gehouden, en ik voelde me GEWELDIG. Dus het moet me ook lukken hier in Nederland, neem ik aan. Helemaal nu ik weet wat het veroorzaakte voor mij. Maar bovenal moet ik niet zo streng zijn voor mezelf. Niemand is perfect, en alles is deel van wie ik ben. Er is niemand zoals ik, en dat moet ik omarmen.

Gek dat dit zo vanzelfsprekend is weg van de thuisbasis, maar ook hier zal ik het weer eigen moeten maken. Net zoals Julie Andrews in de Sound of Music zegt: 'I have confidence in me' 

Ik vertrouw erop dat niets mij ervan weerhoudt om zo gelukkig mogelijk te zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen